הוגשה בקשה ל־Zcash ETF חדש: מה ידוע על המוצר של Winklevoss ומה עדיין לא אושר

חברת Winklevoss Asset Services הגישה לרשות ניירות הערך האמריקאית, ה־SEC, טיוטת תשקיף מסוג S-1 לקרן סל שתבקש להחזיק ישירות במטבע ZEC של רשת Zcash. במסמך ההגשה הקרן נקראת Winklevoss Zcash ETF, והיא מבקשת לרשום את מניותיה למסחר בנאסד״ק תחת הסימול המוצע WINK. זהו שלב פתיחה בהליך רגולטורי — לא אישור של ה־SEC ולא התחלה של מסחר בקרן.
ההבחנה הזו חשובה במיוחד בכותרות על קרנות סל. בתשקיף עצמו מצוין במפורש שהוא מסמך ראשוני שעשוי להשתנות, ושלא ניתן למכור מניות לפני שהצהרת הרישום תיכנס לתוקף. לכן, נכון לעכשיו מדובר בהצעה למוצר השקעה, ולא במוצר זמין לציבור או בהכרעה רגולטורית לגבי Zcash.
מה הקרן מציעה להחזיק
לפי טיוטת ה־S-1, מטרת ה־Trust היא להחזיק ZEC — הנכס הדיגיטלי של רשת Zcash — ולנסות לשקף את מחירו, בניכוי הוצאות הפעילות והתחייבויות הקרן. בניגוד למוצר שעוקב אחרי חוזים עתידיים, המבנה המתואר במסמך נשען על החזקה ישירה של הנכס. מי שמחזיק במניות הקרן, אם וכאשר תושק, לא יקבל ZEC לארנק אישי אלא חשיפה למחיר דרך מניות של מוצר נסחר.
המסמך מציין כי Gemini Trust Company, גוף קשור לנותנת החסות, מיועדת לשמש משמורן ל־ZEC של הקרן. זו נקודה תפעולית מהותית: קרן המחזיקה נכס דיגיטלי זקוקה למנגנונים לשמירה, העברה ובקרות על המפתחות והנכסים. עם זאת, עצם הציון של משמורן בטיוטה אינו ערובה לכך שהמבנה יישאר זהה בגרסה הסופית או שהקרן תאושר.
מה ידוע על העלויות ועל ההשקעה הראשונית
בדיווח של The Block, המבוסס על ההגשה, צוין דמי חסות שנתיים מוצעים של 0.25% וכן עניין לא מחייב מצד Winklevoss Capital Fund ברכישת מניות בהיקף של עד 100 מיליון דולר. שני הפרטים מתארים תכנון והבעת עניין, ולא התחייבות להשקה, לגיוס בפועל או להיקף נכסים עתידי. גם ה־SEC אינה מאשרת בתשקיף את התחזיות העסקיות של מנפיקים.
חשוב גם להפריד בין הסימול WINK המוצע לבין אישור למסחר. בהגשה נאמר שהמניות מבקשות להיסחר בנאסד״ק, אך השלמת הרישום והמסחר תלויה בתנאים ובהליכים הרלוונטיים. משקיעים שקוראים על קרן חדשה צריכים לבחון אם ומתי תפורסם הודעת תוקף, תשקיף סופי והודעה על תחילת מסחר, ולא להניח שכל S-1 הופך לקרן פעילה.
למה Zcash עומדת במוקד
Zcash היא רשת שמאפשרת העברת נכסים דיגיטליים באמצעות פרוטוקולים קריפטוגרפיים, עם אפשרויות שונות לחשיפת מידע על עסקאות. הדיון במוצר השקעה על ZEC מתקיים על רקע עניין רחב יותר במוצרים נסחרים המחזיקים נכסי קריפטו, אך הוא אינו משנה את האופן שבו בורסות, משמרים או משתמשים נדרשים לעמוד בכללי הציות והדיווח שחלים עליהם.
מן הזווית של קוראים בישראל, ההגשה האמריקאית אינה קובעת דבר לגבי סטטוס רגולטורי מקומי של ZEC או לגבי זמינות של מוצר כלשהו בישראל. היא כן מדגימה כיצד שחקנים בשוק האמריקאי מנסים לבנות מעטפת שוק הון סביב נכסים דיגיטליים: דרך תשקיף, משמורת, מניות נסחרות וגילוי סיכונים. כל אחד מהמרכיבים עשוי להשתנות עד לשלב הסופי.
אילו סיכונים נותרו במסמך
טיוטת התשקיף כוללת, כמקובל, אזהרות מפני הסתמכות על הצהרות צופות פני עתיד. מעבר לסיכונים הכלליים של תנודתיות במחיר נכסים דיגיטליים, קרן מהסוג הזה תלויה גם בהמשך זמינותם של שירותי מסחר ומשמורת, במדיניות מס ובדרישות רגולטוריות. בנוסף, המחיר של מניית קרן עשוי שלא לשקף בדיוק בכל רגע את שווי ה־ZEC שבידיה, בשל הוצאות, פעילות שוק ותנאי מסחר.
השורה התחתונה: ההגשה של Winklevoss Asset Services היא צעד מתועד לקראת אפשרות של Zcash ETF חדש, אך היא עדיין הצעה רגולטורית ראשונית. מי שעוקב אחר הסיפור צריך לחפש עדכונים רשמיים ב־EDGAR ובהודעות הבורסה, ולזכור שהגשת S-1 אינה אישור, אינה השקה ואינה המלצה לרכוש נכס או מניה. עד לפרסום מסמך סופי, פרטי העמלות, המשמורת והרישום עשויים להשתנות, כמו גם לוח הזמנים המוצע.
המידע בכתבה זו מובא לצורכי מידע בלבד ואינו מהווה ייעוץ השקעות, ייעוץ פיננסי או המלצה לפעולה.
התמונה היא איור המחשה שנוצר באמצעות בינה מלאכותית.

