כריית קריפטו
מבוא לכריית מטבעות קריפטוגרפיים
תוכן עניינים
בשיאה, כריית מטבעות קריפטוגרפיים הייתה מרוץ חימוש שהוביל לביקוש מוגבר ליחידות עיבוד גרפיות – כרטיסי מסך (GPU). למעשה (AMD) Advanced Micro Devices, יצרנית מעבדים וכרטיסי מסך, פרסמה תוצאות פיננסיות מרשימות כאשר הביקוש למניית החברה זינק והמניות נסחרו ברמה הגבוהה ביותר מזה עשור.
למרות הביקוש המוגבר לכרטיסי מסך הבהלה לזהב בכריית הקריפטו הגיעה לקיצה במהירות, שכן הקושי לכרות מטבעות קריפטוגרפיים מובילים כמו ביטקוין גדל באותה מהירות.
כריית מטבעות קריפטוגרפיים, לעומת זאת, עדיין יכולה להיות רווחית. אז מהי כריית קריפטו, האם זה חוקי ואיך אפשר להתחיל? מאמר זה בוחן מקרוב את השאלות הנפוצות בתחום הכרייה
מה זה כריית קריפטו?
רוב האנשים חושבים על כריית קריפטו פשוט כדרך ליצירת מטבעות חדשים. כריית קריפטו, לעומת זאת, כוללת גם אימות עסקאות מטבעות קריפטוגרפיים ברשת בלוקצ'יין והוספתן לפנקס חשבונות מבוזר. והכי חשוב, כריית קריפטו מונעת הוצאה כפולה של מטבעות דיגיטליים ברשת מבוזרת.
בדומה למטבעות פיזיים, כאשר יש מסחר במטבעות קריפטוגרפיים, יש לעדכן את ספר החשבונות הדיגיטלי על ידי חיוב חשבון אחד וזיכוי השני. עם זאת, האתגר של מטבע דיגיטלי הוא שפלטפורמות דיגיטליות עוברות מניפולציה בקלות. הפנקס המבוזר של ביטקוין מאפשר רק לכורים מאומתים לעדכן עסקאות בפנקס הדיגיטלי. זה נותן לכורים את האחריות הנוספת של אבטחת הרשת מפני הוצאה כפולה.
בינתיים, נוצרים מטבעות חדשים כדי לתגמל כורים על עבודתם באבטחת הרשת. מכיוון שפנקסי חשבונות מבוזרים חסרים סמכות ריכוזית, תהליך הכרייה הוא חיוני לאימות עסקאות. הכורים מקבלים, אם כן, תמריץ לאבטח את הרשת על ידי השתתפות בתהליך אימות העסקאות שמגביר את סיכוייהם לזכות במטבעות שהוטבעו לאחרונה.
על מנת להבטיח שרק כורי קריפטו מאומתים יכולים לכרות ולאמת עסקאות, הותקן פרוטוקול קונצנזוס של הוכחת עבודה (PoW). PoW גם מאבטח את הרשת מכל התקפות חיצוניות.
הוכחת עבודה
כריית קריפטו דומה במקצת לכריית מתכות יקרות. בעוד כורי מתכות יקרות יחשפו זהב, כסף או יהלומים, כורי קריפטו יגרמו לשחרור מטבעות חדשים למחזור. כדי שכורים יתוגמלו במטבעות חדשים, הם צריכים לפרוס מכונות שפותרות משוואות מתמטיות מורכבות בצורה של גיבוב קריפטוגרפי. Hash הוא חתימה דיגיטלית של נתונים. Hash נוצרים כדי לאבטח נתונים המועברים ברשת ציבורית. כורים מתחרים עם עמיתיהם כדי לאפס ערך גיבוב שנוצר על ידי עסקת מטבעות קריפטו, והכורה הראשוi שמפצח את הקוד זוכה להוסיף את הבלוק לפנקס החשבונות ולקבל את התגמול.
כל בלוק משתמש בפונקציית Hash כדי להתייחס לבלוק הקודם, ויוצר שרשרת בלוקים בלתי מנותקת שמובילה חזרה לבלוק הראשון. מסיבה זו, עמיתים ברשת יכולים לוודא בקלות האם בלוקים מסוימים תקפים והאם הכורים שאימתו כל בלוק פתרו כראוי את ה-hash כדי לקבל את התגמול.
עם הזמן, ככל שכורים פורסים מכונות מתקדמות יותר כדי לפתור PoW, הקושי של משוואות ברשת עולה. במקביל, התחרות בין הכורים עולה, ומגבירה את המחסור במטבע הקריפטוגרפי כתוצאה מכך.
איך להתחיל לכרות מטבעות קריפטו
כריית מטבעות קריפטוגרפיים דורשת מחשבים עם תוכנה מיוחדת שתוכננה במיוחד כדי לפתור משוואות מתמטיות קריפטוגרפיות מסובכות. בימיה הראשונים של הטכנולוגיה, ניתן היה לכרות מטבעות קריפטוגרפיים כמו ביטקוין באמצעות מעבד פשוט במחשב ביתי. עם זאת, במהלך השנים, מעבדים רגילים הפכו לבלתי מעשיים לכריית רוב מטבעות הקריפטו בשל רמות הקושי ההולכות וגדלות.
כיום, כריית מטבעות קריפטוגרפיים דורשת כרטיס מסך מיוחד או כורה מעגלים משולבים ספציפיים (ASIC). בנוסף, כרטיסי המסך באסדת הכרייה חייבים להיות מחוברים לחיבור אינטרנט אמין בכל רגע. כל כורה קריפטו נדרש גם להיות חבר במאגר כריית קריפטו מקוון.
שיטות שונות לכריית מטבעות קריפטו
שיטות שונות לכריית מטבעות קריפטוגרפיים דורשות כמות זמן שונה. בימיה הראשונים של הטכנולוגיה, למשל, כריית מעבדים הייתה האופציה הרצויה עבור רוב הכורים. עם זאת, רבים מוצאים שכרייה באמצעות מעבד היא איטית מדי ולא מעשית ולא רווחית כיום, מכיוון שלוקח חודשים לצבור אפילו כמות קטנה של רווח, לאור עלויות החשמל והקירור הגבוהות והקושי המוגבר בכל הלוח.
כריית כרטיס מסך היא שיטה נוספת לכריית מטבעות קריפטוגרפיים. השיטה ממקסמת את כוח החישוב על ידי חיבור קבוצה של כרטיסי מסך תחת אסדת כרייה אחת. עבור כריית GPU, יש צורך בלוח אם ומערכת קירור עבור המתקן.
באופן דומה, כריית ASIC היא שיטה נוספת לכריית מטבעות קריפטוגרפיים. בניגוד לכורי GPU, כורי ASIC מתוכננים במיוחד לכרות מטבעות קריפטוגרפיים, כך שהם מייצרים יותר יחידות קריפטו מאשר בכרייה באמצעות כרטיס מסך. עם זאת, הם יקרים מאוד וככל שקושי הכרייה עולה – הם מתיישנים במהירות.
לאור העלויות ההולכות וגדלות של כריית GPU ו-ASIC, כריית ענן הופכת פופולרית יותר ויותר. כריית ענן מאפשרת לכורים בודדים למנף את כוחם של תאגידים גדולים ומתקני כריית קריפטו ייעודיים.
כורי קריפטו בודדים יכולים לזהות מארחי כריית ענן בחינם וגם בתשלום באינטרנט ולשכור אסדת כרייה לפרק זמן מסוים. שיטה זו היא הדרך החופשית ביותר לכרות מטבעות קריפטוגרפיים.
בריכות כרייה
בריכות כרייה מאפשרות לכורים לשלב את משאבי החישוב שלהם על מנת להגדיל את סיכוייהם למצוא ולכרות בלוקים בבלוקצ'יין. אם מאגר כרייה מצליח, התגמול מחולק על פני מאגר הכרייה, באופן יחסי לכמות המשאבים שכל כורה תרם למאגר.
רוב יישומי כריית הקריפטו מגיעים עם מאגר כרייה; עם זאת, חובבי קריפטו מצטרפים כעת גם יחד באינטרנט כדי ליצור בריכות כרייה משלהם. מכיוון שחלק מהבריכות מרוויחות יותר תגמול מאחרות, הכורים חופשיים להחליף בריכות בכל פעם שהם צריכים.
כורים רואים בבריכות כריית קריפטו רשמיות אמינות יותר, מכיוון שהם מקבלים שדרוגים תכופים על ידי החברות המארחות שלהם, כמו גם תמיכה טכנית קבועה. המקום הטוב ביותר למצוא בריכות כרייה הוא CryptoCompare, שם כורים יכולים להשוות בין בריכות כרייה שונות על סמך האמינות, הרווחיות והמטבע שהם רוצים לכרות.
האם כריית קריפטו שווה את זה?
הקביעה האם כריית קריפטו כדאית תלויה במספר גורמים. בין אם כורה פרוספקטיבי בוחר ב-CPU, GPU, ASIC או כריית ענן, הגורמים החשובים ביותר שיש לקחת בחשבון הם קצב ה-hash של אסדת הכרייה, צריכת החשמל והעלויות הכוללות. בדרך כלל, מכונות כריית קריפטו צורכות כמות ניכרת של חשמל ופולטות חום משמעותי.
לדוגמה, כורה ASIC הממוצע ישתמש בכ-72 טרה-וואט של כוח כדי ליצור ביטקוין תוך כעשר דקות. נתונים אלה ממשיכים להשתנות ככל שהטכנולוגיה מתקדמת וקושי הכרייה עולה.
למרות שמחיר המכונה חשוב, חשוב לא פחות לקחת בחשבון את צריכת החשמל, עלויות החשמל באזור ועלויות הקירור, במיוחד עם אסדות כרייה של GPU ו-ASIC.
חשוב גם לקחת בחשבון את רמת הקושי של המטבע הקריפטוגרפי שאדם רוצה לכרות, כדי לקבוע אם הפעולה בכלל תהיה רווחית.
האם כריית קריפטו חוקית?
בסין הוציאו צו חדש האוסר על כל פעילות כרייה של מטבעות קריפטוגרפים, זאת בעיקבות צריכה הולכת וגדלה של חשמל ומשאבים שהמדינה מתקשה להשיג לייצור החשמל, יחד עם זאת, רוב תחומי השיפוט והרשויות עדיין לא חוקקו חוקים המסדירים מטבעות קריפטו, כלומר, עבור רוב המדינות, החוקיות של כריית קריפטו נותרה לא ברורה.
במסגרת רשת אכיפת הפשעים הפיננסיים (FinCEN), כורי קריפטו נחשבים למשדרי כסף, כך שהם עשויים להיות כפופים לחוקים המסדירים פעילות זו. בהודו ובמקומות אחרים, אי הוודאות הרגולטורית נמשכת, אם כי קנדה וארצות הברית נראות ידידותיות לכריית קריפטו.
עם זאת, מלבד תחומי שיפוט שאסרו באופן ספציפי פעילויות הקשורות למטבעות קריפטוגרפיים, מעט מאוד מדינות אוסרות על כריית קריפטו.
סיכום ומסקנות
הקיימות של כריית קריפטו עבור כורי קריפטו מתחילים, סקרנות ורצון עז ללמוד הם פשוט חובה. תחום כריית הקריפטו משתנה ללא הרף ככל שטכנולוגיות חדשות צצות. הכורים המקצועיים שמקבלים את התגמולים הטובים ביותר לומדים כל הזמן את המרחב ומייעלים את אסטרטגיות הכרייה שלהם כדי לשפר את הביצועים שלהם.
מצד שני, תומכי שינויי האקלים הפכו מודאגים יותר ויותר, שכן יותר ויותר דלקים מאובנים נשרפים כדי לתדלק את תהליך הכרייה.
חששות כאלה דחפו קהילות קריפטוגרפיות כמו Ethereum לשקול מעבר ממסגרות PoW למסגרות בנות קיימא יותר, כמו מסגרות הוכחת סיכון.